sobota, 2 listopada 2024

Placek z jabłkami i winogronem

 Jesienny, wilgotny placek z owocami - w sam raz na podwieczorek.

Składniki (na 10-12 porcji):

winne jabłka - 2 szt.
jasne i ciemne winogrona do dekoracji
cukier trzcinowy - 80 g
mąka tortowa - 130 g 
śmietana 30% - 50 g
mleko - 150 ml
szczypta soli
cukier wanilinowy - 1 op. 
jajka - 3 szt.
masło do formy 

1. Jajka rozbijamy, oddzielamy białka od żółtek. Żółtka ubijamy z cukrem trzcinowym i wanilinowym. Dodajemy mleko i śmietanę. Miksujemy krótko na wysokich obrotach. Mąkę tortową przesiewamy, dodajemy do żółtek. Dokładnie mieszamy.

2. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Mieszamy z masą żółtkową.

3. Jabłka myjemy, obieramy, usuwamy gniazda nasienne. Kroimy w niewielką kostkę i układamy na dnie wysmarowanej masłem formy. Owoce zalewamy ciastem.

4. Formę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 st. C i pieczemy ok. 25 min do zrumienienia. Całkowicie wystudzić przy uchylonych drzwiczkach piecyka. Przed podaniem dekorujemy połówkami winogron.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Krwawe muffinki z granatem

Deser nie tylko na przyjęcie w Halloween. Możemy je podać z innymi owocami i dowolnie udekorować. Składniki (na 12 szt.): mąka tortowa - 1 s...