Jesienny, wilgotny placek z owocami - w sam raz na podwieczorek.
Składniki (na 10-12 porcji):
1. Jajka rozbijamy, oddzielamy białka od żółtek. Żółtka ubijamy z cukrem trzcinowym i wanilinowym. Dodajemy mleko i śmietanę. Miksujemy krótko na wysokich obrotach. Mąkę tortową przesiewamy, dodajemy do żółtek. Dokładnie mieszamy.
2. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Mieszamy z masą żółtkową.
3. Jabłka myjemy, obieramy, usuwamy gniazda nasienne. Kroimy w niewielką kostkę i układamy na dnie wysmarowanej masłem formy. Owoce zalewamy ciastem.
4. Formę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 st. C i pieczemy ok. 25 min do zrumienienia. Całkowicie wystudzić przy uchylonych drzwiczkach piecyka. Przed podaniem dekorujemy połówkami winogron.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz