niedziela, 24 stycznia 2021

Zupa imbirowa

Przepis na rozgrzewającą zupę imbirową. W sam raz na chłodniejsze dni. 

 Składniki (dla 3 osób):

zupa jesienno-zimowa Hortex - 1 op.
szynka lub karkówka - 300g
cebula - 1 szt.
ziemniaki - 4 szt.
bulion warzywny - 1,5 litra
czosnek - 2 ząbki
świeży imbir - 2-3 cm
sos sojowy - 3 łyżki
olej do smażenia
sezam - 1 łyżka
mąka - 1 łyżka
cukier - 1/2 łyżeczki
sól, pieprz
Zupa imbirowa

1. Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w cienkie paski. Mieszamy z sosem sojowym i odstawiamy na 30 minut.

2. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w niewielką kostkę.

3. Na rozgrzany olej wrzucamy drobno posiekany czosnek, imbir, cebulę, cukier i oprószone mąką mięso. Smażymy kilka minut. Wlewamy bulion, dodajemy ziemniaki oraz mrożone warzywa. Gotujemy do miękkości ziemniaków.

4. Doprawiamy solą, pieprzem i podajemy posypaną uprażonym sezamem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Ciasto jogurtowe z kruszonką

Jogurtowe ciasto z owocami i kokosową kruszonką - idealne do popołudniowej kawy. Poza sezonem możemy użyć brzoskwiń w syropie i mrożonych bo...