Przepis na rozgrzewającą zupę imbirową. W sam raz na chłodniejsze dni.
Składniki (dla 3 osób):
zupa jesienno-zimowa Hortex - 1 op.
szynka lub karkówka - 300g
cebula - 1 szt.
ziemniaki - 4 szt.
bulion warzywny - 1,5 litra
czosnek - 2 ząbki
świeży imbir - 2-3 cm
sos sojowy - 3 łyżki
olej do smażenia
sezam - 1 łyżka
mąka - 1 łyżka
cukier - 1/2 łyżeczki
sól, pieprz
1. Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w cienkie paski. Mieszamy z sosem sojowym i odstawiamy na 30 minut.
2. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w niewielką kostkę.
3. Na rozgrzany olej wrzucamy drobno posiekany czosnek, imbir, cebulę, cukier i oprószone mąką mięso. Smażymy kilka minut. Wlewamy bulion, dodajemy ziemniaki oraz mrożone warzywa. Gotujemy do miękkości ziemniaków.
4. Doprawiamy solą, pieprzem i podajemy posypaną uprażonym sezamem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz