niedziela, 17 stycznia 2021

Kurczak w sosie słodko-kwaśnym

To pomysł na szybki i pyszny obiad w orientalnym stylu, który wykonamy zaledwie w zaledwie pół godziny.

 Składniki (dla 3 osób):

mieszanka chińska (np. Hortex) - 1 op.
pomidory pelati - 1 puszka
filet z kurczaka - 1 szt.
nektar ananasowy - 100 ml
ryż jaśminowy - 2 woreczki
ocet - 1 łyżeczka
imbir w proszku - 1 łyżeczka 
czosnek - 2 ząbki
ksylitol - 1 łyżeczka
ulubione kiełki - 3 łyżki
sól, pieprz
Kurczak w sosie słodko-kwaśnym

1. Ryż przygotowujemy zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu.

2. Filet myjemy, kroimy w paski i marynujemy w czosnku przeciśniętym prze praskę oraz imbirze (ok 1 godz. w lodówce). Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st.C ok. 15 minut.

3. Pomidory wkładamy do garnka i dusimy kilka minut do odparowania płynu. Dodajemy nektar ananasowy i zagotowujemy. Dodajemy ksylitol, ocet, mieszankę chińską i gotujemy do miękkości warzyw.

4. Kurczaka układamy na ugotowanym ryżu, polewamy sosem warzywnym. Posypujemy kiełkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Ciasto jogurtowe z kruszonką

Jogurtowe ciasto z owocami i kokosową kruszonką - idealne do popołudniowej kawy. Poza sezonem możemy użyć brzoskwiń w syropie i mrożonych bo...