niedziela, 17 stycznia 2021

Kurczak po szanghajsku

To proste i szybkie danie nie wymagające specjalnych umiejętności kulinarnych. Podajemy je z ryżem.

Składniki (dla 3 osób):

filet z kurczaka - 1 szt.
cebula - 1 szt.
zielona papryka - 1 szt.
marchewka - 1 szt. 
olej do smażenia
fix "kurczak po szanghajsku" Knorr - 1 op.
sezam - 1 łyżka
ryż jaśminowy - 2 woreczki  
Kurczak po szanghajsku

1. Filet z kurczaka myjemy i kroimy na niewielkie kawałki. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Paprykę i marchewkę oczyszczamy i kroimy w cienkie paseczki.

2. Na rozgrzanym oleju podsmażamy kawałki kurczaka, następnie dodajemy posiekane warzywa. Smażymy przez chwilę. 

3. Fix przygotowujemy zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu i zalewamy mieszanką warzywa z mięsem. Gotujemy ok. 5 minut mieszając od czasu do czasu.

4. Ryż przygotowujemy zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu. Porcje ryżu układamy na talerzach. Na wierzchu nakładamy po porcji kurczaka z warzywami. Posypujemy sezamem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Krwawe muffinki z granatem

Deser nie tylko na przyjęcie w Halloween. Możemy je podać z innymi owocami i dowolnie udekorować. Składniki (na 12 szt.): mąka tortowa - 1 s...