Składniki (dla 3-4 osób):
mięso mielone - 1/2 kg
marchewki - 2 szt.
cebula - 1 szt.
ciasto francuskie - 1 op.
majonez - 2 łyżki
ketchup - 1 łyżka
jajko - 1 szt.
przyprawa do mięsa mielonego - 1 łyżka
bułka tarta - 2-3 łyżki
olej do smażenia
1. Cebulę obieramy, drobno kroimy i szklimy na rozgrzanym oleju. Marchewkę oczyszczamy, ścieramy na tarce o grubych oczkach i dodajemy do cebuli. Smażymy aż zmięknie.
2. Mięso mieszamy z przyprawami, dodajemy majonez, ketchup i przestygniętą cebulę z marchewką. Całość dokładnie mieszamy i formujemy kulki.
3. Ciasto francuskie kroimy na mniejsze części a następnie w paski o grubości ok. 1 cm. Paskami owijamy mięsne kulki (2-3 paski na 1 szt.). Każdą kulkę smarujemy jajkiem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 st.C ok. 20 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz