niedziela, 17 stycznia 2021

Barszcz ukraiński

Barszcz ukraiński przygotowuje się z czerwonych buraków z dodatkiem białej fasoli i różnych dodatków. Istnieje wiele różnych jego wersji. Mój przepis należy do najprostszych.

 Składniki (dla 3-4 osób):

buraki - 3 szt.
marchewka - 2 szt.
pietruszka - 1 szt.
mały por (biała część) - 1 szt.
seler - 1/4 szt.
czosnek - 2 ząbki
suszony majeranek - 1 łyżka
bulion drobiowy - 1,5 litra
śmietana 18% - kilka łyżek
ziemniaki - 5 szt.
biała fasola - 1 puszka
cebula - 1 szt.
liście laurowe - 2 szt.
ziele angielskie - kilka ziaren
olej do smażenia
sól, pieprz
Barszcz ukraiński

1. Cebulę obieramy, drobno siekamy i podsmażamy na oleju. Dodajemy pokrojony w talarki por oraz posiekane ząbki czosnku. Chwilę razem smażymy.

2. Podsmażone warzywa zalewamy bulionem i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie.

3. Buraki, marchewki, pietruszkę oraz seler obieramy, myjemy, kroimy na mniejsze części i dodajemy do wywaru. Gotujemy aż zmiękną, po czym wyjmujemy z zupy. Buraki oraz marchewki ścieramy na tarce i ponownie dodajemy do wywaru.

4. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w niedużą kostkę. Razem z osączoną fasolą dodajemy do zupy. Gotujemy 15 minut. Doprawiamy octem, solą, pieprzem oraz majerankiem. Podajemy z kleksem śmietany.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Ciasto jogurtowe z kruszonką

Jogurtowe ciasto z owocami i kokosową kruszonką - idealne do popołudniowej kawy. Poza sezonem możemy użyć brzoskwiń w syropie i mrożonych bo...