Deser z galaretką i oranżadą lub winem musującym.
Składniki (dla 3-4 osób):
czerwona galaretka - 2 op.
serek homogenizowany waniliowy - 2 kubeczki
wino musujące lub bezbarwna oranżada - 1 szklanka
żelatyna - 1 łyżka
1. Jedną galaretkę rozpuszczamy w 1,5 szklanki gorącej wody i odstawiamy do lekkiego stężenia. Serki wykładamy do naczynia i cienkim strumyczkiem wlewamy galaretkę, cały czas miksując. Wykładamy na dno pucharków i wstawiamy do lodówki do stężenia.
2. Żelatynę rozpuszczamy w czterech łyżkach gorącej wody. Oranżadę lub wino musujące podgrzewamy nie dopuszczając do zagotowania i łączymy z rozpuszczoną żelatyną. Studzimy i rozlewamy na warstwę serową.
3. Drugą galaretkę rozpuszczamy w 1,5 szklanki gorącej wody. Studzimy i odstawiamy do lekkiego stężenia. Wylewamy na warstwę przezroczystą i wstawiamy do lodówki do stężenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz