niedziela, 17 stycznia 2021

Francuskie paszteciki "Gwiazdki"

Szybkie przekąski z ciasta francuskiego. Na  wigilię i nie tylko.

Składniki (dla 3-4 osób): 

ciasto francuskie - 2 płaty
pieczarki - 30 g
cebula - 1 szt.
jajko - 1 szt.
olej do smażenia
sezam - 1 łyżka
sól, pieprz
Francuskie paszteciki "Gwiazdki"

1. Cebulę obieramy, kroimy na drobne kawałki i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju.  Dodajemy oczyszczone i drobno pokrojone pieczarki. Dusimy aż wyparuje woda. Przyprawiamy solą i pieprzem.

2. Z ciasta francuskiego foremką wycinamy gwiazdki. Na jednej nakładamy po łyżeczce farszu, brzegi smarujemy rozkłóconym jajkiem i przykrywamy drugą gwiazdką. Zlepiamy brzegi.

3. Wierzch smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy sezamem. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 st.C. ok. 20 minut.

Francuskie paszteciki "Gwiazdki"

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Tartaletki z sałatką jajeczną

Wytrawne babeczki to propozycja na imprezę lub przyjęcie w gronie rodzinnym. Dobrze prezentują się również na świątecznym stole.  Składniki ...