niedziela, 17 stycznia 2021

Ziemniaczane kulki z sosem paprykowym

Jeśli zostało Wam nieco ziemniaków z obiadu, spróbujcie przyrządzić te ziemniaczane kuleczki z sosem. Przepis jest łatwy, więc nie powinniście mieć żadnych trudności.

 Składniki (dla 3 osób):

ziemniaki - 1 kg
mąka pszenna - 25 dag 
mąka ziemniaczana - 15 dag
filet z kurczaka - 1 szt.
przyprawa do drobiu - 1 łyżka
czerwona papryka - 1 szt.
pomidory - 50 dag
cebula - 2 szt.
jajko - 1 szt.
czosnek - 3 ząbki
suszony majeranek - 1 łyżeczka
sól, pieprz
olej do smażenia
Ziemniaczane kulki z sosem paprykowym

1. Ziemniaki obieramy, gotujemy i odcedzamy. Studzimy i przeciskamy przez praskę lub rozgniatamy widelcem. Dodajemy mąkę pszenną i ziemniaczaną, jajko, szczyptę soli i zagniatamy. Z ciasta formujemy niewielkie kulki i gotujemy w osolonej wodzie do wypłynięcia.

2. Filet z kurczaka myjemy, kroimy w niewielkie kawałki, posypujemy przyprawą do drobiu smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor.

3. Paprykę myjemy, kroimy w paski. Pomidory sparzamy, obieramy i kroimy w niewielkie kawałki. Cebule i czosnek obieramy i drobno siekamy. Szklimy na oleju. Dodajemy pozostałe warzywa i gotujemy ok. 5 min. Doprawiamy solą i pieprzem i w razie potrzeby zagęszczamy niewielką ilością mąki. Kluski podajemy z sosem i kawałkami kurczaka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Ciasto jogurtowe z kruszonką

Jogurtowe ciasto z owocami i kokosową kruszonką - idealne do popołudniowej kawy. Poza sezonem możemy użyć brzoskwiń w syropie i mrożonych bo...