niedziela, 17 stycznia 2021

Zupa pieczarkowa

 Składniki (dla 3-4 osób):

pietruszka - 2 szt.
marchewka - 1 szt.
kawałek selera
cebula - 1 szt.
 bulion grzybowy - 1,5 litra
por (biała część) - 1 szt.
czosnek - 2 ząbki
pieczarki - 500 g
masło - 2 łyżki
śmietana 18% - 3 łyżki
liść laurowy - 1 szt.
ziele angielskie - kilka ziaren
tymianek - 1 łyżka
sól, pieprz
natka pietruszki
Zupa pieczarkowa

1. Pietruszkę, marchewkę, czosnek, seler i pora obieramy, myjemy i kroimy na niewielkie kawałki. Warzywa przekładamy do garnka, dodajemy ziele angielskie oraz liść laurowy i zalewamy bulionem. Gotujemy na niewielkim ogniu ok. 35 min.

2.  Cebulę obieramy i drobno siekamy.

3. Pieczarki oczyszczamy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. 

4. Na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy cebulę. Dodajemy pieczarki, chwilę razem smażymy, doprawiamy solą i pieprzem. 

5. Bulion przecedzamy. Marchewkę, pietruszkę i selera miksujemy. Do zupy dodajemy zmiksowane warzywa oraz pieczarki z cebulą. Chwilę razem gotujemy, następnie dodajemy śmietanę, uważając, żeby się nie zważyła.  Doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. Przed podaniem posypujemy natką pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Ciasto jogurtowe z kruszonką

Jogurtowe ciasto z owocami i kokosową kruszonką - idealne do popołudniowej kawy. Poza sezonem możemy użyć brzoskwiń w syropie i mrożonych bo...