Składniki (dla 3-4 osób):
1. Pietruszkę, marchewkę, czosnek, seler i pora obieramy, myjemy i kroimy na niewielkie kawałki. Warzywa przekładamy do garnka, dodajemy ziele angielskie oraz liść laurowy i zalewamy bulionem. Gotujemy na niewielkim ogniu ok. 35 min.
2. Cebulę obieramy i drobno siekamy.
3. Pieczarki oczyszczamy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
4. Na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy cebulę. Dodajemy pieczarki, chwilę razem smażymy, doprawiamy solą i pieprzem.
5. Bulion przecedzamy. Marchewkę, pietruszkę i selera miksujemy. Do zupy dodajemy zmiksowane warzywa oraz pieczarki z cebulą. Chwilę razem gotujemy, następnie dodajemy śmietanę, uważając, żeby się nie zważyła. Doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. Przed podaniem posypujemy natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz