Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i pieczarkami, idealne na Wigilię i nie tylko. Świetnie smakują z barszczykiem według tego przepisu.
Składniki (dla 3-4 osób):
1. Kapustę płuczemy na sitku, odciskamy. Wkładamy do garnka i zalewamy wodą do przykrycia. Gotujemy ok. 40 min. do miękkości kapusty. Odcedzamy i odciskamy na sitku.
2. Na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Pieczarki obieramy i drobno kroimy lub ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy do cebuli i smażymy aż z pieczarek odparują płyny. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy kapustę i razem smażymy ok. 3 minut.
3. Gotowe nadzienie, jeśli trzeba, mielimy w malakserze lub rozdrabniamy na desce.
4. Z płatów ciasta francuskiego wycinamy szklanką kółka, brzegi smarujemy wodą, nakładamy porcję farszu i zlepiamy w pierożki.
5. Każdy smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy czarnuszką. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 st. ok. 20 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz