niedziela, 7 lutego 2021

Francuskie paszteciki z kapustą i pieczarkami

Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i pieczarkami, idealne na Wigilię i nie tylko. Świetnie smakują z barszczykiem według tego przepisu.

Składniki (dla 3-4 osób): 

ciasto francuskie - 2 płaty
kiszona kapusta z marchewką - 500 g 
cebula - 1 szt.
pieczarki - 300 g
jajko - 1 szt.
olej roślinny do smażenia
czarnuszka do posypania
sól, pieprz 
Francuskie paszteciki z kapustą i pieczarkami

1. Kapustę płuczemy na sitku, odciskamy. Wkładamy do garnka i zalewamy wodą do przykrycia. Gotujemy ok. 40 min. do miękkości kapusty. Odcedzamy i odciskamy na sitku.

2. Na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Pieczarki obieramy i drobno kroimy lub ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy do cebuli i smażymy aż z pieczarek odparują płyny. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy kapustę i razem smażymy ok. 3 minut. 

3. Gotowe nadzienie, jeśli trzeba, mielimy w malakserze lub rozdrabniamy na desce.

4. Z płatów ciasta francuskiego wycinamy szklanką kółka, brzegi smarujemy wodą, nakładamy porcję farszu i zlepiamy w pierożki. 

5. Każdy smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy czarnuszką. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 st. ok. 20 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Krwawe muffinki z granatem

Deser nie tylko na przyjęcie w Halloween. Możemy je podać z innymi owocami i dowolnie udekorować. Składniki (na 12 szt.): mąka tortowa - 1 s...