niedziela, 7 lutego 2021

Gulasz w stylu transylwańskim

Transylwania to kraina historyczna w Rumunii i stamtąd pochodzi przepis na to danie. Jest nietypowe, ponieważ jest to kiszona kapusta duszona z mięsem w jednym garnku, jednak jest pyszne i pożywne. Dodatek przypraw typowych dla tego regionu sprawia, że jest bardzo aromatyczne. Zioła transylwańskie są dostępne na rynku, jednak jeśli ich nie mamy, możemy przygotować mieszankę sami z majeranku, cząbru, kopru, lubczyku i estragonu. Dodana do potrawy zabierze nasze zmysły w ekscytującą podróż do rodzimej krainy hrabiego Drakuli.

Składniki (dla 4-5 osób):

mięso wieprzowe od szynki na gulasz - 1 kg
smalec - 3 łyżki
mielona słodka papryka - 2 łyżki
mielona ostra papryka - 1 łyżka
zioła transylwańskie - 1 łyżka
mielony kminek - 2 łyżeczki
czosnek - 2 ząbki
cebula - 1 szt.
mielone chilli do smaku (opcjonalnie)
kiszona kapusta - 500 g
krojone pomidory - 1 puszka
suszona natka pietruszki do posypania
sól, pieprz
Gulasz w stylu transylwańskim

1. W garnku rozgrzewamy smalec i wkładamy do niego mięso pokrojone w dużą kostkę. Obsmażamy ze wszystkich stron.

2. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy do mięsa, i dusimy do miękkości cebuli.  Doprawiamy solą i pieprzem.

3. Dodajemy zioła, papryki, kminek oraz przeciśnięty przez praskę czosnek

4. Kapustę płuczemy i lekko odciskamy. Dodajemy do mięsa wraz z pomidorami i 0,5 litra wody. Mieszamy, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy pod częściowym przykryciem ok. 2 godziny. Jeśli lubimy bardziej pikantne potrawy, dodajemy chilli.

5. Po ugotowaniu zdejmujemy garnek z ognia i odstawiamy na 15 minut pod przykryciem. Podajemy z ugotowanymi ziemniakami i kleksem śmietany. Posypujemy suszoną natką pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Krwawe muffinki z granatem

Deser nie tylko na przyjęcie w Halloween. Możemy je podać z innymi owocami i dowolnie udekorować. Składniki (na 12 szt.): mąka tortowa - 1 s...