Transylwania to kraina historyczna w Rumunii i stamtąd pochodzi przepis na to danie. Jest nietypowe, ponieważ jest to kiszona kapusta duszona z mięsem w jednym garnku, jednak jest pyszne i pożywne. Dodatek przypraw typowych dla tego regionu sprawia, że jest bardzo aromatyczne. Zioła transylwańskie są dostępne na rynku, jednak jeśli ich nie mamy, możemy przygotować mieszankę sami z majeranku, cząbru, kopru, lubczyku i estragonu. Dodana do potrawy zabierze nasze zmysły w ekscytującą podróż do rodzimej krainy hrabiego Drakuli.
Składniki (dla 4-5 osób):
1. W garnku rozgrzewamy smalec i wkładamy do niego mięso pokrojone w dużą kostkę. Obsmażamy ze wszystkich stron.
2. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy do mięsa, i dusimy do miękkości cebuli. Doprawiamy solą i pieprzem.
3. Dodajemy zioła, papryki, kminek oraz przeciśnięty przez praskę czosnek
4. Kapustę płuczemy i lekko odciskamy. Dodajemy do mięsa wraz z pomidorami i 0,5 litra wody. Mieszamy, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy pod częściowym przykryciem ok. 2 godziny. Jeśli lubimy bardziej pikantne potrawy, dodajemy chilli.
5. Po ugotowaniu zdejmujemy garnek z ognia i odstawiamy na 15 minut pod przykryciem. Podajemy z ugotowanymi ziemniakami i kleksem śmietany. Posypujemy suszoną natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz