Pyszny barszcz czerwony idealny na Wigilię do uszek lub pierogów. Jeśli nie chcemy wyrzucać warzyw z gotowania, możemy przyrządzić z nich sałatkę lub zupę buraczaną.
Składniki (dla 5-6 osób):
1. Grzyby zalewamy niewielką ilością wrzątku, moczymy ok. 30 min.
2. Do garnka wkładamy laskę cynamonu, zalewamy 2 szklankami wrzątku i gotujemy 5 min. Cynamon wyjmujemy.
3. Warzywa obieramy, myjemy i kroimy na mniejsze części. Jabłka obieramy i kroimy w ósemki. Wyjmujemy z nich gniazda nasienne. Czosnek kroimy w drobną kostkę.
4. Warzywa, jabłka, czosnek, ziele angielskie, liście laurowe wkładamy do wody, w której gotował się cynamon, dopełniamy wodą do 1,5 litra. Dodajemy grzyby wraz z wodą, w której się moczyły oraz majeranek. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok. 1 godzinę. Przed końcem gotowania doprawiamy cukrem (jeśli barszcz jest zbyt mało słodki) i pieprzem.
5. Barszcz studzimy i przecedzamy przez sito. Zakwaszamy sokiem z cytryny.
Barszcz czerwony to król moich zup! Nie próbowałam jeszcze z nutą cynamonu - ciekawy pomysł!
OdpowiedzUsuń