niedziela, 7 lutego 2021

Barszcz czerwony z nutą cynamonu

Pyszny barszcz czerwony idealny na Wigilię do uszek lub pierogów. Jeśli nie chcemy wyrzucać warzyw z gotowania, możemy przyrządzić z nich sałatkę lub zupę buraczaną.

Składniki (dla 5-6 osób): 

buraki - 4 szt.
jabłka - 2 szt.
grzyby suszone - 5 szt. 
marchewka - 2 szt.
pietruszka - 2 szt.
mały por (biała część) - 1 szt.
kawałek selera 
czosnek - 2 ząbki
cynamon - 1 laska
ziele angielskie - kilka ziaren
liść laurowy - 2 szt.
suszony majeranek - 1 łyżka
cukier - 1 łyżka (opcjonalnie)
pieprz do smaku
sok z cytryny do zakwaszenia
1,5 litra wody 
Barszcz czerwony z nutą cynamonu

1. Grzyby zalewamy niewielką ilością wrzątku, moczymy ok. 30 min. 

2. Do garnka wkładamy laskę cynamonu, zalewamy 2 szklankami wrzątku i gotujemy 5 min. Cynamon wyjmujemy.

3.  Warzywa obieramy, myjemy i kroimy na mniejsze części. Jabłka obieramy i kroimy w ósemki. Wyjmujemy z nich gniazda nasienne. Czosnek kroimy w drobną kostkę. 

4. Warzywa, jabłka, czosnek, ziele angielskie, liście laurowe wkładamy do wody, w której gotował się cynamon, dopełniamy wodą do 1,5 litra. Dodajemy grzyby wraz z wodą, w której się moczyły oraz majeranek. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok. 1 godzinę. Przed końcem gotowania doprawiamy cukrem (jeśli barszcz jest zbyt mało słodki) i pieprzem.

5. Barszcz studzimy i przecedzamy przez sito. Zakwaszamy sokiem z cytryny.

1 komentarz:

  1. Barszcz czerwony to król moich zup! Nie próbowałam jeszcze z nutą cynamonu - ciekawy pomysł!

    OdpowiedzUsuń

Polecany post

Ciasto jogurtowe z kruszonką

Jogurtowe ciasto z owocami i kokosową kruszonką - idealne do popołudniowej kawy. Poza sezonem możemy użyć brzoskwiń w syropie i mrożonych bo...