niedziela, 14 lutego 2021

Rosół dla zakochanych

Propozycja na walentynkowy obiad.

 Składniki (dla 3-4 osób):

duża marchewka - 2 szt.
cebula - 1 szt.
pietruszka - 2 szt.
kawałek selera
mały por - 1 szt.
mięso z kurczaka (skrzydła, korpus, szyja) - 0,5 kg
suszony tymianek - 1/2 łyżeczki
lubczyk - 1 łyżeczka
sól, pieprz
posiekana natka pietruszki - 2 łyżki
makaron w kształcie serduszek - 1 op. 
Rosół dla zakochanych

1. Mięso wkładamy do dużego garnka, zalewamy zimną wodą i zagotowujemy. Zbieramy szumowiny, zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy przez 2 godziny do miękkości mięsa.

2. Warzywa obieramy, myjemy i kroimy na mniejsze części. Wkładamy do garnka z wywarem. Dodajemy przyprawy i zioła i gotujemy na małym ogniu przez kolejne 30 minut aż warzywa będą miękkie.

3. Jarzyny i mięso wyjmujemy.  Marchewkę kroimy w plasterki i wykrawamy z nich serduszka (ja użyłam małego wykrawacza do ciastek), resztę marchewki drobno siekamy. Mięso drobno kroimy. 

4. Rosół przecedzamy przez sito. Wkładamy do niego pokrojoną marchewkę i kawałki mięsa.

5. Makaron przygotowujemy zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu.

6. Rosół podajemy z makaronem, ozdabiamy marchewkowymi serduszkami i posypujemy natką pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Ciasto jogurtowe z kruszonką

Jogurtowe ciasto z owocami i kokosową kruszonką - idealne do popołudniowej kawy. Poza sezonem możemy użyć brzoskwiń w syropie i mrożonych bo...