Propozycja na walentynkowy obiad.
Składniki (dla 3-4 osób):
1. Mięso wkładamy do dużego garnka, zalewamy zimną wodą i zagotowujemy. Zbieramy szumowiny, zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy przez 2 godziny do miękkości mięsa.
2. Warzywa obieramy, myjemy i kroimy na mniejsze części. Wkładamy do garnka z wywarem. Dodajemy przyprawy i zioła i gotujemy na małym ogniu przez kolejne 30 minut aż warzywa będą miękkie.
3. Jarzyny i mięso wyjmujemy. Marchewkę kroimy w plasterki i wykrawamy z nich serduszka (ja użyłam małego wykrawacza do ciastek), resztę marchewki drobno siekamy. Mięso drobno kroimy.
4. Rosół przecedzamy przez sito. Wkładamy do niego pokrojoną marchewkę i kawałki mięsa.
5. Makaron przygotowujemy zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu.
6. Rosół podajemy z makaronem, ozdabiamy marchewkowymi serduszkami i posypujemy natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz