niedziela, 7 marca 2021

Kotlety ziemniaczane z sosem pieczarkowym

Bezmięsne kotlety z orzechową nutą.

Składniki (dla 3-4 osób):

ziemniaki - 10 szt.
cebula - 2 szt.
czosnek - 3 ząbki
bułka tarta -- 3 łyżki
jajka - 2 szt.
garść orzechów nerkowca
olej do smażenia
sól, pieprz
natka pietruszki
 
Sos: 
pieczarki - 250 g
cebula - 1 szt.
masło - 2 łyżki
sos sojowo-grzybowy - 1 łyżka
sól, pieprz 
śmietana 30% - 50 ml
Kotlety ziemniaczane z sosem pieczarkowym

1. Cebulę obieramy, drobno siekamy i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Ziemniaki obieramy i gotujemy na parze. Jeszcze ciepłe rozgniatamy widelcem lub przeciskamy przez praskę, dodajemy jajka i usmażoną przestudzoną cebulę.

2. Orzechy mielimy lub rozgniatamy wałkiem. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Orzechy oraz czosnek dodajemy do masy ziemniaczanej. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy.

3. Z masy formujemy niewielkie kulki. Obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju na rumiano. 

4. Przygotowujemy sos: oczyszczone i umyte pieczarki kroimy w plasterki.  Smażymy na maśle wraz z obraną i pokrojoną cebulą. Zalewamy szklanką gorącej wody i gotujemy ok. 15 minut. Dodajemy sos sojowo-grzybowy, doprawiamy solą i pieprzem. Wlewamy śmietankę i jeszcze chwilę razem gotujemy. Kotlety ziemniaczane podajemy z sosem pieczarkowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Ciasto jogurtowe z kruszonką

Jogurtowe ciasto z owocami i kokosową kruszonką - idealne do popołudniowej kawy. Poza sezonem możemy użyć brzoskwiń w syropie i mrożonych bo...