niedziela, 7 marca 2021

Kurczak po hawajsku

Klasyczne danie z kurczakiem w wersji nieco egzotycznej.

 Składniki (dla 3-4 osób):

filet z kurczaka - 2 szt.
czosnek granulowany - 1/2 łyżeczki
słodka papryka - 1 łyżeczka
curry - 1 łyżeczka
sól, pieprz
olej - 6 łyżek
ananas (może być z puszki) - 4 plastry
ser żółty - 6 plastrów
czarne oliwki - 4 szt.
natka pietruszki
pieczone lub smażone  ziemniaki do podania 
Kurczak po hawajsku

1. Mięso myjemy i dzielimy na 4 porcje. 3 łyżki oleju mieszamy z czosnkiem, papryką, curry oraz solą i pieprzem. Marynatą nacieramy mięso, wkładamy do naczynia, przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy na 1 godzinę do lodówki.

2. Mięso obsmażamy na rozgrzanym oleju z obu stron. Pod koniec smażenia na jednej stronie porcji mięsa układamy plaster sera, po plastrze ananasa i przykrywamy drugim plastrem sera. Dusimy pod przykryciem aż ser się rozpuści. 

3. Przekładamy na talerze, w otwór w ananasie wkładamy po czarnej oliwce. Ozdabiamy zieleniną. Podajemy z pieczonymi ziemniakami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Ciasto jogurtowe z kruszonką

Jogurtowe ciasto z owocami i kokosową kruszonką - idealne do popołudniowej kawy. Poza sezonem możemy użyć brzoskwiń w syropie i mrożonych bo...