wtorek, 16 marca 2021

Muffinki z borówkami

Muffinki przygotowane według tego przepisu są puszyste, miękkie i rozpływają się w ustach. Byłam zaskoczona efektem, biorąc pod uwagę moje (nie)zdolności cukiernicze;)

Składniki (na 12 szt):
 
borówki amerykańskie - 1 szklanka
jajka - 2 szt.
olej - 1/4 szklanki
mąka tortowa - 1 i 1/4 szklanki
cukier - 1/2 szklanki
sok z cytryny - 3 łyżki
proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
śmietana 30% - 250 ml
cukier puder do posypania
Muffinki z borówkami

1. Jajka rozkłócamy. Dodajemy olej, sok z cytryny oraz śmietanę i dokładnie mieszamy.

2. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy przez sito. Dodajemy cukier. Suche składniki krótko miksujemy z mokrymi na wolnych obrotach.

3. Formę do muffinek wykładamy papilotkami, które napełniamy ciastem do 3/4 wysokości. Umyte borówki wykładamy na wierzchy ciastek. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 25 minut. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Krwawe muffinki z granatem

Deser nie tylko na przyjęcie w Halloween. Możemy je podać z innymi owocami i dowolnie udekorować. Składniki (na 12 szt.): mąka tortowa - 1 s...