Dzięki piwnej marynacie kotlety są kruche i soczyste.
Składniki (dla 4-5 osób)
schab - 5 plastrów
czosnek - 3 ząbki
estragon - 1 łyżka
jasne piwo - 1/2 szklanki
jajka - 2 szt.
bułka tarta do obtoczenia
olej do smażenia
sól, pieprz
1. Czosnek obieramy i przeciskamy prze praskę. Plastry schabu rozbijamy, nacieramy czosnkiem i posypujemy solą, pieprzem oraz estragonem.
2. Mięso przekładamy do naczynia i zalewamy piwem. Przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny.
3. Kotlety panierujemy w rozkłóconym jajku doprawionym solą i pieprzem a następnie w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju do zrumienienia. Podajemy z ugotowanymi ziemniakami i surówką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz