Wytrawne babeczki to propozycja na imprezę lub przyjęcie w gronie rodzinnym. Dobrze prezentują się również na świątecznym stole.
Składniki (dla 3-4 osób):
Ciasto:
1. Mąkę przesiewamy, dodajemy margarynę, żółtko, śmietanę, sól i proszek do pieczenia. Zagniatamy ciasto. Zawijamy w folię i wstawiamy na 30 minut do lodówki.
2. Ciasto rozwałkowujemy i wycinamy kółka o średnicy nieco większej niż foremki. Foremki smarujemy margaryną, wylepiamy ciastem i wstawiamy do lodówki na 20 minut.
3. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 190 st. Foremki wykładamy folią aluminiową i obciążamy suchą fasolą lub grochem. Pieczemy ok. 10 minut. Po tym czasie wyjmujemy folię z fasolą, pieczemy babeczki aż się zrumienią. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy na kratce.
4. Jajka gotujemy na twardo, obieramy i ścieramy na tarce. Por myjemy i drobno siekamy. Jajka i pora łączymy z majonezem i musztardą. Dodajemy nieco posiekanego szczypiorku, doprawiamy solą i pieprzem. Pastą napełniamy babeczki. Dekorujemy pomidorkiem i szczypiorkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz