niedziela, 31 sierpnia 2025

Tartaletki z sałatką jajeczną

Wytrawne babeczki to propozycja na imprezę lub przyjęcie w gronie rodzinnym. Dobrze prezentują się również na świątecznym stole. 

Składniki (dla 3-4 osób):

Ciasto:

mąka pszenna - 150 g 
żółtko - 1 szt. 
śmietana 18% - 1 łyżka
proszek do pieczenia - 1/2 łyżeczki
margaryna - 125 g
sól - 1 łyżeczka
 
Sałatka:
 
jajka  - 5 szt.
por - 1/2 szt.
majonez - 3 łyżki
musztarda - 1 łyżeczka
posiekany szczypiorek
sól, pieprz
 
pomidorki koktajlowe, posiekany szczypiorek do dekoracji
 
Tartaletki z sałatką jajeczną

1. Mąkę przesiewamy, dodajemy margarynę, żółtko, śmietanę, sól i proszek do pieczenia. Zagniatamy ciasto. Zawijamy w folię i wstawiamy na 30 minut do lodówki.

2. Ciasto rozwałkowujemy i wycinamy kółka o średnicy nieco większej niż foremki.  Foremki smarujemy margaryną, wylepiamy ciastem i wstawiamy do lodówki na 20 minut.

3. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 190 st. Foremki wykładamy folią aluminiową i obciążamy suchą fasolą lub grochem. Pieczemy ok. 10 minut. Po tym czasie wyjmujemy folię z fasolą, pieczemy babeczki aż się zrumienią. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy na kratce.

4. Jajka gotujemy na twardo, obieramy i ścieramy na tarce. Por myjemy  i drobno siekamy. Jajka i pora łączymy z majonezem i musztardą. Dodajemy nieco posiekanego szczypiorku, doprawiamy solą i pieprzem. Pastą napełniamy babeczki. Dekorujemy pomidorkiem i szczypiorkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Tartaletki z sałatką jajeczną

Wytrawne babeczki to propozycja na imprezę lub przyjęcie w gronie rodzinnym. Dobrze prezentują się również na świątecznym stole.  Składniki ...