Rozgrzewające i sycące danie obiadowe lub kolacyjne w sam raz na chłodne dni. Można podawać z kaszą, ziemniakami lub pieczywem.
Składniki (dla 3-4 osób):
szynka wieprzowa - 450 g
cebula - 1 szt.
marchewka - 2 szt.
czosnek - 3 ząbki
mąka pszenna - 1 łyżka
olej do smażenia
papryka ostra i słodka - według uznania
bulion mięsny - 1,5 szklanki
sól, pieprz
1. Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Posypujemy przyprawami, następnie obtaczamy w mące.
2. W garnku rozgrzewamy olej. Wkładamy posiekaną cebulę oraz czosnek. Podsmażamy.
3. Marchewki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Dodajemy do gulaszu. Zalewamy bulionem i dusimy do miękkości. W razie potrzeby doprawiamy. Podajemy z ugotowaną kaszą, ziemniakami lub pieczywem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz