niedziela, 31 sierpnia 2025

Gulasz z marchewką

Rozgrzewające i sycące danie obiadowe lub kolacyjne w sam raz na chłodne dni. Można podawać z kaszą, ziemniakami lub pieczywem.

Składniki (dla 3-4 osób):

szynka wieprzowa - 450 g
cebula - 1 szt.
marchewka - 2 szt.  
czosnek - 3 ząbki
mąka pszenna - 1 łyżka
olej do smażenia
papryka ostra i słodka - według uznania
bulion mięsny - 1,5 szklanki 
sól, pieprz
Gulasz z marchewką

1. Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę.  Posypujemy przyprawami, następnie obtaczamy w mące.

2. W garnku rozgrzewamy olej. Wkładamy posiekaną cebulę oraz czosnek.  Podsmażamy.

3. Marchewki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Dodajemy do gulaszu. Zalewamy bulionem i dusimy do miękkości. W razie potrzeby doprawiamy. Podajemy z ugotowaną kaszą, ziemniakami lub pieczywem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Tartaletki z sałatką jajeczną

Wytrawne babeczki to propozycja na imprezę lub przyjęcie w gronie rodzinnym. Dobrze prezentują się również na świątecznym stole.  Składniki ...