niedziela, 31 sierpnia 2025

Pulpety z warzywami

Przepis na klasyczne danie obiadowe.  Dobrze smakuje z kaszą lub ugotowanymi ziemniakami.

Składniki (dla 3-4 osób):

mięso mielone - 450 g
jajko - 1 szt.  
czosnek - 1 ząbek
bułka tarta - 3 łyżki
sól, pieprz
papryka czerwona - 1 szt.
papryka żółta - 1 szt.
papryka zielona - 1 szt.
cebula - 1 szt.
pieczarki - 250 g
koncentrat pomidorowy - 2 łyżki
Pulpety z warzywami

1. Do mięsa dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko, bułkę tartą i przyprawy. Dokładnie wyrabiamy i formujemy niewielkie pulpety. W garnku zagotowujemy 750 ml osolonej wody i gotujemy pulpety. Osączamy, wywar zachowujemy.

2. Papryki myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę.  Pieczarki oczyszczamy i kroimy w półplasterki.  Cebulę obieramy i kroimy w piórka.

3. Na patelni rozgrzewamy olej, wkładamy pieczarki i gotujemy ok. 5 minut. Dodajemy papryki z cebulą i razem smażymy ok. 3 minuty. Wlewamy 1,5 szklanki z gotowania pulpetów, zagotowujemy. Dodajemy koncentrat pomidorowy, gotujemy ok. 2 minut. Wkładamy pulpety, gotujemy dalsze 5 minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Tartaletki z sałatką jajeczną

Wytrawne babeczki to propozycja na imprezę lub przyjęcie w gronie rodzinnym. Dobrze prezentują się również na świątecznym stole.  Składniki ...