Przepis na klasyczne danie obiadowe. Dobrze smakuje z kaszą lub ugotowanymi ziemniakami.
Składniki (dla 3-4 osób):
1. Do mięsa dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko, bułkę tartą i przyprawy. Dokładnie wyrabiamy i formujemy niewielkie pulpety. W garnku zagotowujemy 750 ml osolonej wody i gotujemy pulpety. Osączamy, wywar zachowujemy.
2. Papryki myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Pieczarki oczyszczamy i kroimy w półplasterki. Cebulę obieramy i kroimy w piórka.
3. Na patelni rozgrzewamy olej, wkładamy pieczarki i gotujemy ok. 5 minut. Dodajemy papryki z cebulą i razem smażymy ok. 3 minuty. Wlewamy 1,5 szklanki z gotowania pulpetów, zagotowujemy. Dodajemy koncentrat pomidorowy, gotujemy ok. 2 minut. Wkładamy pulpety, gotujemy dalsze 5 minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz