Pomysł na szybki obiad lub danie kolacyjne.
Składniki (dla 3-4 osób):
makaron spaghetti - 250 g
kiełbasa - 250 g
cebula - 1 szt.
passata pomidorowa - 1/2 szklanki
szprotki w pomidorach - 1 puszka
sól, pieprz
oregano, suszona bazylia
olej do smażenia
świeża bazylia
1. Makaron przygotowujemy zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu. Odcedzamy.
2. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Kiełbasę kroimy w półplasterki. Cebulę z kiełbasą podsmażamy na małym ogniu.
3. Szprotki osączamy i rozgniatamy widelcem. Cebulę i kiełbasę zalewamy wodą tak, aby były zakryte. Dodajemy passatę pomidorową oraz szprotki. Gotujemy aż część płynu odparuje a sos zgęstnieje. Doprawiamy solą, pieprzem, oregano i bazylią.
4. Makaron podajemy z sosem posypany listkami bazylii.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz