niedziela, 31 sierpnia 2025

Kurczak po meksykańsku

Kurczak po meksykańsku z ryżem to ciekawa propozycja na szybki obiad lub danie na wynos do lunchboxa. Zamiast kurczaka można dodać mięso z indyka lub mielone, a zamiast ryżu - makaron, kaszę lub co kto lubi.

Składniki (dla 3-4 osób): 

filet z kurczaka - 1 szt.
kukurydza konserwowa - 40 g
fasola czerwona konserwowa - 50 g
mała cebula - 1 szt.
mała czerwona papryka - 1 szt.
sól, pieprz
przyprawa meksykańska - według uznania (opcjonalnie) 
olej do smażenia
ugotowany ryż 
natka pietruszki 
Kurczak po meksykańsku

1. Ryż gotujemy zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu.

2. Mięso myjemy, kroimy w kostkę. Podsmażamy na rozgrzanym oleju, aż się zetnie. Wyjmujemy.

3. Cebulę i paprykę kroimy w kostkę. Podsmażamy na tłuszczu pozostałym ze smażenia mięsa aż warzywa zmiękną. Doprawiamy.

4. Dodajemy kurczaka, osączoną kukurydzę i fasolę. Całość mieszamy. Danie podajemy z ryżem posypane natką pietruszki. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Tartaletki z sałatką jajeczną

Wytrawne babeczki to propozycja na imprezę lub przyjęcie w gronie rodzinnym. Dobrze prezentują się również na świątecznym stole.  Składniki ...