niedziela, 31 sierpnia 2025

Ryż po azjatycku

Ryż po azjatycku to ciekawe danie dla amatorów orientalnych smaków. Jest łatwe i szybkie w przygotowaniu. Można je dowolnie modyfikować, dodając ulubione składniki.

Składniki (dla 3-4 osób):

ryż jaśminowy - 250 g  
filet z kurczaka - 400 g 
pieczarki - 250 g
cebula - 1 szt.
żółta papryka - 1 szt.
zielona papryka - 100 g
starty imbir - 1 łyżka
szczypiorek - 1 pęczek
sos sojowo-grzybowy - 2 łyżki
sól, pieprz
olej do smażenia 
Ryż po azjatycku

1. Ryż gotujemy zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu.

2. Filet z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w niewielkie kawałki.  Łączymy z sosem sojowo-grzybowym i odstawiamy na 20 minut.

3. Papryki myjemy i kroimy w kostkę. Cebulę i szczypiorek drobno siekamy. Pieczarki oczyszczamy i kroimy w półplasterki.  

4. W woku rozgrzewamy olej i smażymy kurczaka z sosem sojowym ok. 5 minut. Wyjmujemy. Na pozostałym tłuszczu smażymy pieczarki z cebulą oraz pokrojoną papryką. Warzywa powinny być jędrne. Następnie do warzyw dodajemy kurczaka i starty imbir. Doprawiamy solą i pieprzem i chwilę razem smażymy. 

5. Zdejmujemy z ognia, dodajemy ugotowany ryż i dokładnie mieszamy. Przed podaniem posypujemy posiekanym szczypiorkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Tartaletki z sałatką jajeczną

Wytrawne babeczki to propozycja na imprezę lub przyjęcie w gronie rodzinnym. Dobrze prezentują się również na świątecznym stole.  Składniki ...