Ryż po azjatycku to ciekawe danie dla amatorów orientalnych smaków. Jest łatwe i szybkie w przygotowaniu. Można je dowolnie modyfikować, dodając ulubione składniki.
Składniki (dla 3-4 osób):
1. Ryż gotujemy zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu.
2. Filet z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w niewielkie kawałki. Łączymy z sosem sojowo-grzybowym i odstawiamy na 20 minut.
3. Papryki myjemy i kroimy w kostkę. Cebulę i szczypiorek drobno siekamy. Pieczarki oczyszczamy i kroimy w półplasterki.
4. W woku rozgrzewamy olej i smażymy kurczaka z sosem sojowym ok. 5 minut. Wyjmujemy. Na pozostałym tłuszczu smażymy pieczarki z cebulą oraz pokrojoną papryką. Warzywa powinny być jędrne. Następnie do warzyw dodajemy kurczaka i starty imbir. Doprawiamy solą i pieprzem i chwilę razem smażymy.
5. Zdejmujemy z ognia, dodajemy ugotowany ryż i dokładnie mieszamy. Przed podaniem posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz