niedziela, 31 sierpnia 2025

Deser mleczno-cytrynowy

Pomysł na orzeźwiający deser, który pomoże nam znieść letnie upały. Szybki i prosty w przygotowaniu. 

Składniki (dla 4-5 osób):

galaretka cytrynowa - 1 op.
galaretka mleczna - 1 op.  
serek mascarpone - 250 g
śmietana 30%  - 100 ml
lemon curd - 1 łyżka
plasterki cytryny do dekoracji
Deser mleczno-cytrynowy

1. Galaretkę mleczną przygotowujemy zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu. Studzimy, nalewamy do pucharków i wstawiamy do lodówki do stężenia.

2. Galaretkę cytrynową przygotowujemy zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu. Studzimy i wlewamy na warstwę mleczną. Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.

3. Śmietankę ubijamy na sztywno z mascarpone - zmniejsza to ryzyko zważenia się kremu. Dodajemy lemon curd. Mieszamy do połączenia składników. Deser dekorujemy kremem cytrynowym i plasterkami cytryny. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Tartaletki z sałatką jajeczną

Wytrawne babeczki to propozycja na imprezę lub przyjęcie w gronie rodzinnym. Dobrze prezentują się również na świątecznym stole.  Składniki ...