niedziela, 31 sierpnia 2025

Koperkowe placki z cukinii

Takie placki to ciekawy zamiennik tradycyjnych placków ziemniaczanych. Dobrze smakują z surówkami lub sosem jogurtowym.

Składniki (dla 3-4 osób): 

mała cukinia - 2 szt.  
cebula - 1 szt. 
czosnek - 2 ząbki
koperek - 1 pęczek
śmietana 18% - 2 łyżki
jajka - 2 szt.
mąka pszenna - 3/4 szklanki
mąka ziemniaczana - 1 łyżeczka
sól, pieprz
olej do smażenia
Koperkowe placki z cukinii

1. Cukinie myjemy, odcinamy końcówki i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Posypujemy niewielką ilością soli i odstawiamy. Osączamy z nadmiaru soku.

2. Do startej cukinii dodajemy startą na tarce cebulę, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, 2 łyżki śmietany, jajka, posiekany koperek oraz mąkę pszenną i ziemniaczaną. Dokładnie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem.

3. Porcje masy wkładamy na rozgrzany olej i smażymy z obu stron na złocisty kolor. Osączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Podajemy z surówkami lub sosem jogurtowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Tartaletki z sałatką jajeczną

Wytrawne babeczki to propozycja na imprezę lub przyjęcie w gronie rodzinnym. Dobrze prezentują się również na świątecznym stole.  Składniki ...