Takie placki to ciekawy zamiennik tradycyjnych placków ziemniaczanych. Dobrze smakują z surówkami lub sosem jogurtowym.
Składniki (dla 3-4 osób):
1. Cukinie myjemy, odcinamy końcówki i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Posypujemy niewielką ilością soli i odstawiamy. Osączamy z nadmiaru soku.
2. Do startej cukinii dodajemy startą na tarce cebulę, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, 2 łyżki śmietany, jajka, posiekany koperek oraz mąkę pszenną i ziemniaczaną. Dokładnie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem.
3. Porcje masy wkładamy na rozgrzany olej i smażymy z obu stron na złocisty kolor. Osączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Podajemy z surówkami lub sosem jogurtowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz