niedziela, 31 sierpnia 2025

Muszle z mięsem mielonym i kukurydzą

Pyszne i sycące danie z makaronem, mięsem mielonym i warzywami. Potrawę po przygotowaniu można posypać tartym serem lub kawałkami mozzarelli i zapiec w piekarniku.

Składniki (dla 3-4 osób):

muszle makaronowe - ok. 20 szt.
mięso mielone - 200 g 
kukurydza konserwowa - 3 łyżki
mała marchewka - 1 szt.
mała cebula - 1 szt. 
koncentrat pomidorowy - 100 g
przyprawa do mięsa mielonego
świeża bazylia
oliwa do smażenia 
sól 
Muszle z mięsem mielonym i kukurydzą

1. Muszle gotujemy zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu. Osączamy i studzimy.

2. Marchewkę obieramy, myjemy i kroimy w kostkę.  Gotujemy do miękkości. 

3. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy, podsmażamy posiekaną cebulę, następnie wkładamy przyprawione mięso i chwilę razem smażymy. Podlewamy niewielką ilością wody i podgrzewamy aż woda odparuje, a mięso będzie miękkie.

4. Koncentrat pomidorowy rozprowadzamy niewielką ilością wody, wlewamy do mięsa. Dodajemy marchewkę i osączoną kukurydzę. Mieszamy i chwilę razem podgrzewamy. Nadzieniem napełniamy muszle. Ewentualnie zapiekamy w piekarniku posypane startym żółtym serem lub mozzarellą. Przed podaniem posypujemy listkami bazylii.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Tartaletki z sałatką jajeczną

Wytrawne babeczki to propozycja na imprezę lub przyjęcie w gronie rodzinnym. Dobrze prezentują się również na świątecznym stole.  Składniki ...