niedziela, 31 sierpnia 2025

Makaron z krewetkami w stylu weneckim

 Danie idealne na lato - lekkie i szybkie w przygotowaniu.

Składniki (dla 3-4 osób):

makaron (spaghetti lub inny) - 200 g
krewetki (obrane z ogonkami) - 150 g  
pomidorki koktajlowe - 100 g 
czosnek - 3 ząbki
papryczka chili - 1 szt. (opcjonalnie)
skórka i sok z połowy cytryny
suszona natka pietruszki 
oliwa z oliwek
sól, pieprz
parmezan do posypania (opcjonalnie)
świeża bazylia 

Makaron z krewetkami w stylu weneckim

1. Krewetki płuczemy i osuszamy. Czosnek i chili siekamy. Pomidorki myjemy i kroimy na połówki.

2. Makaron przygotowujemy zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu. Odcedzamy.

3. Na patelni podgrzewamy oliwę i podsmażamy chili i czosnek na bardzo małym ogniu. Dodajemy krewetki i nieco zwiększamy moc palnika. Po 2 minutach dodajemy pomidorki i suszoną natkę pietruszki.

4. Makaron wkładamy na chwilę na patelnię, dodając sok i skórkę z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy z warzywami i krewetkami. Posypujemy parmezanem i plasterkami mini papryki (opcjonalnie).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Tartaletki z sałatką jajeczną

Wytrawne babeczki to propozycja na imprezę lub przyjęcie w gronie rodzinnym. Dobrze prezentują się również na świątecznym stole.  Składniki ...