niedziela, 26 września 2021

Kotlety z kalafiora

Przepis dla osób na diecie bezmięsnej a także na obiad jako zamiennik dla mięsnych kotletów mielonych.

Składniki (dla 3-4 osób):

średni kalafior - 1 szt.
kasza jaglana - 1 woreczek
cebula - 1 szt.
jajka - 3 szt.
suszona natka pietruszki
sól, pieprz
bułka tarta do obtoczenia
olej do smażenia
Kotlety z kalafiora

1. Z kalafiora usuwamy liście i opłukujemy. W dużym garnku zagotowujemy wodę, dodajemy sól i wkładamy kalafiora. Gotujemy do miękkości (ok 15-20 min.)

2. Warzywo wyjmujemy, studzimy i rozgniatamy widelcem.

3. Kaszę jaglaną gotujemy zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu. Studzimy.

4. Do rozdrobnionego kalafiora dodajemy kaszę i jajka. Doprawiamy solą i pieprzem.

5. Z masy formujemy niewielkie kotlety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Podajemy z ulubionymi dodatkami (u mnie ugotowany ryż z warzywami i surówka).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Ciasto jogurtowe z kruszonką

Jogurtowe ciasto z owocami i kokosową kruszonką - idealne do popołudniowej kawy. Poza sezonem możemy użyć brzoskwiń w syropie i mrożonych bo...