niedziela, 19 września 2021

Pulpeciki z kaszą w sosie pomidorowym

Idealne na obiad, smaczne i pożywne.

Składniki (dla 3-4 osób):

mięso mielone - 500 g
cebula - 2 szt. 
jajko - 1 szt.
suszone pomidory - 1 łyżka
kasza manna - 4 łyżki
czosnek - 2 ząbki
krojone pomidory - 2 puszki
olej do smażenia
bulion warzywny - 1,5 szklanki
ryż - 2 woreczki
mąka do obtoczenia
suszone oregano - 1 łyżka
świeża bazylia
sól, pieprz 
Pulpeciki z kaszą w sosie pomidorowym

1. Sos: 1 cebulę obieramy, siekamy i podsmażamy na rozgrzanym oleju. Dodajemy pomidory z puszki i posiekany ząbek czosnku. Podsmażamy i zalewamy bulionem. Podgrzewamy 15 minut. Dodajemy oregano i doprawiamy solą i pieprzem. Sos miksujemy.

2. Ryż gotujemy zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu.

3. Pulpety: resztę cebuli i czosnku oraz suszone pomidory drobno siekamy. Cebulę podsmażamy na rozgrzanym oleju. Dodajemy do mięsa razem z czosnkiem, pomidorami, jajkiem i kaszą. Doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie wyrabiamy.  Z masy formujemy kuleczki i obtaczamy w mące. 

4. Sos zagotowujemy, wkładamy pulpety. Gotujemy ok. 30 minut na małym ogniu pod przykryciem. Podajemy z ugotowanym ryżem ozdobione listkami bazylii. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Krwawe muffinki z granatem

Deser nie tylko na przyjęcie w Halloween. Możemy je podać z innymi owocami i dowolnie udekorować. Składniki (na 12 szt.): mąka tortowa - 1 s...