niedziela, 26 września 2021

Ciasto jabłkowo-cytrynowe

 Propozycja dla amatorów karmelizowanych jabłek z pianką cytrynową.

Składniki (dla 5-6 osób):

Karmelizowane jabłka:
duże jabłka - 5 szt.
miód - 4 łyżki
cukier - 5 łyżek
cynamon - 1 łyżeczka
Masa serowa:
śmietana 30% - 400 ml
serek mascarpone - 250 g
cukier puder - 2 łyżki
galaretka krystaliczna - 1 op.
Pianka cytrynowa:
śmietanka 30% - 400 ml
cukier puder - 1 łyżka
galaretka cytrynowa - 1 op.
namoczone i osączone rodzynki - 2 łyżki
mąka do oprószenia rodzynek
Dodatkowo:
herbatniki maślane - do wyłożenia formy
starta czekolada - 2 łyżki
Ciasto jabłkowo-cytrynowe

1. Karmelizowane jabłka: jabłka myjemy, obieramy, kroimy w drobną kostkę.  Na patelni podgrzewamy cukier do rozpuszczenia. Dodajemy miód, mieszamy. Następnie dodajemy pokrojone jabłka i cynamon. Gotujemy aż jabłka puszczą sok. Nadal podgrzewamy na niewielkim ogniu, aż sok odparuje i zostanie karmel, uważając, aby jabłka się nie rozgotowały. Odstawiamy do wystudzenia.

2.  Formę (24 x 38 cm) wykładamy herbatnikami.

3. Masa serowa: galaretkę krystaliczną rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody, studzimy i odstawiamy do lekkiego stężenia. Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem, dodajemy serek mascarpone a następnie cienkim strumieniem wlewamy tężejącą galaretkę, nadal ubijając. Następnie dodajemy wystudzone jabłka i dokładnie mieszamy. Masę wylewamy na herbatnikowy spód. Wstawiamy do lodówki do stężenia.

4. Pianka cytrynowa: galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody. Odstawiamy do wystudzenia i lekkiego stężenia. Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem, następnie cienkim strumieniem wlewamy tężejącą galaretkę, nadal ubijając. Dodajemy oprószone mąką rodzynki. Dokładnie mieszamy. Masę cytrynową wlewamy na warstwę serową. Wstawiamy do lodówki do stężenia.

5. Przed podaniem posypujemy startą czekoladą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Krwawe muffinki z granatem

Deser nie tylko na przyjęcie w Halloween. Możemy je podać z innymi owocami i dowolnie udekorować. Składniki (na 12 szt.): mąka tortowa - 1 s...