Warzywa strączkowe to ciekawy dodatek do lekkiego posiłku. Są delikatne w smaku, dlatego warto go podkręcić przyprawami. Świetnie się sprawdzą w towarzystwie mięsa.
Składniki (dla 3-4 osób):
1. Mięso oczyszczamy i kroimy w cienkie paski. Posypujemy solą i pieprzem oraz obtaczamy w mące ziemniaczanej.
2. Fasolkę myjemy, odcinamy końce i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.
3. Paprykę i obraną cebulę kroimy w kostkę, marchewkę w słupki a pora w talarki.
4. Z papryczki chili usuwamy pestki i drobno siekamy. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Imbir obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Groszek oczyszczamy.
5. Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy warzywa i smażymy przez ok 5 minut.
6. Mięso smażymy na rozgrzanym oleju ok. 5 minut. Dodajemy warzywa oraz osączone kiełki fasoli mung.
7. W miseczce mieszamy sos sojowy, ocet ryżowy, cukier i nieco oleju. Wlewamy do mięsa z warzywami, zagotowujemy i dokładnie mieszamy. Podajemy z ugotowanym ryżem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz