środa, 22 września 2021

Wieprzowina z warzywami strączkowymi

Warzywa strączkowe to ciekawy dodatek do lekkiego posiłku. Są delikatne w smaku, dlatego warto go podkręcić przyprawami. Świetnie się sprawdzą w towarzystwie mięsa.

Składniki (dla 3-4 osób):

groszek cukrowy w strączkach - 200 g
fasolka szparagowa (żółta) - 200 g
polędwiczka wieprzowa - 300g
papryka czerwona, pomarańczowa i żółta - po 1/2 strąka
cebula - 1 szt.
por (biała część) - 1 szt.
marchewka - 1 szt.
czosnek - 2 ząbki
imbir - mały kawałek
papryczka chili - 1 szt.
kiełki fasoli mung - 1 słoiczek
mąka ziemniaczana - 1 łyżka
ocet ryżowy - 5 łyżek
sos sojowy - 5 łyżek
cukier trzcinowy - 3 łyżki
ugotowany ryż - 2 woreczki
sól, pieprz
olej do smażenia
Wieprzowina z warzywami strączkowymi

1. Mięso oczyszczamy i kroimy w cienkie paski. Posypujemy solą i pieprzem oraz obtaczamy w mące ziemniaczanej.

2. Fasolkę myjemy, odcinamy końce i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.

3. Paprykę i obraną cebulę kroimy w kostkę, marchewkę w słupki a pora w talarki.

4. Z papryczki chili usuwamy pestki i drobno siekamy. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Imbir obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Groszek oczyszczamy.

5. Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy warzywa i smażymy przez ok 5 minut. 

6. Mięso smażymy na rozgrzanym oleju ok. 5 minut. Dodajemy warzywa oraz osączone kiełki fasoli mung.

7. W miseczce mieszamy sos sojowy, ocet ryżowy, cukier i nieco oleju. Wlewamy do mięsa z warzywami, zagotowujemy i dokładnie mieszamy. Podajemy z ugotowanym ryżem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Krwawe muffinki z granatem

Deser nie tylko na przyjęcie w Halloween. Możemy je podać z innymi owocami i dowolnie udekorować. Składniki (na 12 szt.): mąka tortowa - 1 s...