poniedziałek, 13 września 2021

Dorsz w płatkach migdałów

Dodatek płatków migdałów sprawia, że klasyczny obiad z rybą w roli głównej nabiera bardziej wykwintnego charakteru.

Składniki (dla 3-4 osób):

polędwica z dorsza - 400 g
płatki migdałów - 100 g
jajko - 1 szt.
mąka ryżowa - 2 łyżki
sól, pieprz
olej do smażenia
Dorsz w płatkach migdałów

1. Rybę rozmrażamy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Dzielimy na 4 części i oprószamy z obu stron solą i pieprzem.

2. Kawałki ryby obtaczamy w mące ryżowej, następnie w rozmąconym jajku i płatkach migdałów.

3. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy kawałki ryby z obu stron na złoty kolor. Osączamy na ręczniku papierowym. Podajemy z ulubionymi dodatkami: ziemniakami lub frytkami oraz surówką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Krwawe muffinki z granatem

Deser nie tylko na przyjęcie w Halloween. Możemy je podać z innymi owocami i dowolnie udekorować. Składniki (na 12 szt.): mąka tortowa - 1 s...