Dodatek płatków migdałów sprawia, że klasyczny obiad z rybą w roli głównej nabiera bardziej wykwintnego charakteru.
Składniki (dla 3-4 osób):
polędwica z dorsza - 400 g
płatki migdałów - 100 g
jajko - 1 szt.
mąka ryżowa - 2 łyżki
sól, pieprz
olej do smażenia
1. Rybę rozmrażamy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Dzielimy na 4 części i oprószamy z obu stron solą i pieprzem.
2. Kawałki ryby obtaczamy w mące ryżowej, następnie w rozmąconym jajku i płatkach migdałów.
3. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy kawałki ryby z obu stron na złoty kolor. Osączamy na ręczniku papierowym. Podajemy z ulubionymi dodatkami: ziemniakami lub frytkami oraz surówką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz