Bardzo prosty i uniwersalny przepis na pyszną przekąskę. Można je również podawać jako danie obiadowe z ulubionymi dodatkami.
Składniki (dla 3-4 osób):
maślanka - 300 ml
jajko - 1 szt.
podwójny filet z kurczaka - 1 szt.
mąka - 1 szklanka
mielona słodka papryka - 1 łyżka
suszone oregano - 1 łyżeczka
suszona natka pietruszki - 1 łyżeczka
suszony tymianek - 1 łyżeczka
czosnek granulowany - 1 łyżeczka
sól, pieprz
olej do smażenia
1. Mięso myjemy i kroimy w paski. Maślankę mieszamy z jajkiem. Wkładamy mięso i wstawiamy na 30 minut do lodówki.
2. W miseczce mieszamy mąkę z przyprawami. Obtaczamy mięso.
3. Kurczaka smażymy na rozgrzanym oleju na rumiano. Odsączamy na ręczniku papierowym. Możemy podać z frytkami, surówką i ulubionym sosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz