poniedziałek, 20 września 2021

Soboro Gohan

Danie obiadowe wywodzące się z kuchni japońskiej. Tanie i szybkie w przygotowaniu.

Składniki (dla 3-4 osób):

mięso mielone - 500 g
sos sojowy - 2 łyżki 
starty imbir - 1 łyżeczka
mąka ziemniaczana - 1 łyżeczka
wódka - 1 łyżka
cukier - 1 łyżka
jajka - 2 szt.
sól do smaku
ryż - 2 woreczki
olej do smażenia
Soboro Gohan

1. Na głębokiej patelni mieszamy wódkę, sos sojowy, cukier i imbir. Dodajemy mięso i dokładnie mieszamy. Podgrzewamy na małym ogniu aż się zetnie.

2. Mąkę ziemniaczaną mieszamy z 2 łyżeczkami wody, dodajemy do mięsa. Podgrzewamy do odparowania. Mięso nakładamy do miseczek.

3. Jajka rozkłócamy z 2 łyżkami wody i solą. Smażymy na rozgrzanym oleju, aż jajecznica stanie się sypka.

4. Ryż gotujemy zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu. Podajemy z mięsem i usmażonym jajkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Krwawe muffinki z granatem

Deser nie tylko na przyjęcie w Halloween. Możemy je podać z innymi owocami i dowolnie udekorować. Składniki (na 12 szt.): mąka tortowa - 1 s...