Danie obiadowe wywodzące się z kuchni japońskiej. Tanie i szybkie w przygotowaniu.
Składniki (dla 3-4 osób):
mięso mielone - 500 g
sos sojowy - 2 łyżki
starty imbir - 1 łyżeczka
mąka ziemniaczana - 1 łyżeczka
wódka - 1 łyżka
cukier - 1 łyżka
jajka - 2 szt.
sól do smaku
ryż - 2 woreczki
olej do smażenia
1. Na głębokiej patelni mieszamy wódkę, sos sojowy, cukier i imbir. Dodajemy mięso i dokładnie mieszamy. Podgrzewamy na małym ogniu aż się zetnie.
2. Mąkę ziemniaczaną mieszamy z 2 łyżeczkami wody, dodajemy do mięsa. Podgrzewamy do odparowania. Mięso nakładamy do miseczek.
3. Jajka rozkłócamy z 2 łyżkami wody i solą. Smażymy na rozgrzanym oleju, aż jajecznica stanie się sypka.
4. Ryż gotujemy zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu. Podajemy z mięsem i usmażonym jajkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz