sobota, 17 kwietnia 2021

Filet pieczony z porem

 Wypróbujcie koniecznie, gdy znudził się Wam klasyczny filet bez dodatków.

Składniki (dla 3-4 osób): 
 
 filet z kurczaka - 2 szt.
duży por - 1 szt.
pieczarki - 50 dag
żółty ser - 30 dag
cebula - 1 szt.
majonez - 2 łyżki
suszone oregano - 2 łyżeczki
suszona bazylia - 2 łyżeczki
przyprawa do drobiu - 1 łyżka
keczup - 1  łyżka
masło - 2 łyżki
Filet pieczony z porem

1. Pora myjemy i kroimy w plastry. Układamy w naczyniu żaroodpornym. Filety dzielimy na płaty i lekko rozbijamy. Układamy na porach. Posypujemy przyprawą do drobiu.

2. Pieczarki oczyszczamy, kroimy i podsmażamy na rozgrzanym maśle wraz z posiekaną cebulą. Wykładamy na mięso. Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach, posypujemy pieczarki. Smarujemy majonezem. Posypujemy bazylią i oregano. 

3. Naczynie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 st. C. Pieczemy ok. 40 min. Polewamy keczupem. Podajemy z ugotowanymi ziemniakami lub ryżem.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Ciasto jogurtowe z kruszonką

Jogurtowe ciasto z owocami i kokosową kruszonką - idealne do popołudniowej kawy. Poza sezonem możemy użyć brzoskwiń w syropie i mrożonych bo...