sobota, 17 kwietnia 2021

Deser brzdącowy

Deser na bazie bitej śmietany i kakao. Krem wykorzystywany jest do przygotowania ciasta "Brzdąc", które jest bardzo popularne w Wielkopolsce, a zwłaszcza w Poznaniu.

Składniki (na 4 porcje):

Masa brzdącowa:

śmietana 30% - 2 szklanki
cukier - 1/3 szklanki
cukier z wanilią - 2 łyżeczki
kakao - 2 łyżeczki
żelatyna - 1 łyżka
 
Masa śmietanowa: 
śmietana 30% - 1 szklanka
serek mascarpone - 3 łyżki
cukier puder - 1 łyżka
 
Dekoracja:
rurki waflowe 
Deser brzdącowy

1. Masa brzdącowa: śmietankę wlewamy do wysokiego naczynia, dodajemy cukier, cukier z wanilią oraz kakao, mieszamy i zagotowujemy. Studzimy. Wstawiamy do lodówki i schładzamy przez 8 godzin.

2. Żelatynę rozpuszczamy w 3 łyżkach wrzątku. Studzimy. Schłodzoną masę ubijamy na sztywno. Łyżkę masy łączymy z rozpuszczoną żelatyną i dodajemy do masy. Krem kakaowy nakładamy do pucharków.

3. Masa śmietanowa: schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem a pod koniec ubijania dodajemy serek mascarpone. Masę nakładamy do szprycy i dekorujemy nią masę brzdącową. Dekorujemy rurkami waflowymi.

1 komentarz:

Polecany post

Ciasto jogurtowe z kruszonką

Jogurtowe ciasto z owocami i kokosową kruszonką - idealne do popołudniowej kawy. Poza sezonem możemy użyć brzoskwiń w syropie i mrożonych bo...