Deser na bazie bitej śmietany i kakao. Krem wykorzystywany jest do przygotowania ciasta "Brzdąc", które jest bardzo popularne w Wielkopolsce, a zwłaszcza w Poznaniu.
Składniki (na 4 porcje):
Masa brzdącowa:
1. Masa brzdącowa: śmietankę wlewamy do wysokiego naczynia, dodajemy cukier, cukier z wanilią oraz kakao, mieszamy i zagotowujemy. Studzimy. Wstawiamy do lodówki i schładzamy przez 8 godzin.
2. Żelatynę rozpuszczamy w 3 łyżkach wrzątku. Studzimy. Schłodzoną masę ubijamy na sztywno. Łyżkę masy łączymy z rozpuszczoną żelatyną i dodajemy do masy. Krem kakaowy nakładamy do pucharków.
3. Masa śmietanowa: schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem a pod koniec ubijania dodajemy serek mascarpone. Masę nakładamy do szprycy i dekorujemy nią masę brzdącową. Dekorujemy rurkami waflowymi.
Ciekawy deser :)
OdpowiedzUsuń