sobota, 17 kwietnia 2021

Kotlety schabowe z sosem pieczarkowym

Schab w sosie pieczarkowym to danie łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przepis nie jest skomplikowany, więc na pewno nie będziecie mieli problemów z jego wykonaniem.

Składniki (dla 3-4 osób):

schab bez kości - 4 plastry 
mleko - 1 szklanka
sól, pieprz
cebula - 1 szt. 
jajka do panierowania - 2 szt.
olej do smażenia
bułka tarta do obtoczenia
 
Sos pieczarkowy:
pieczarki - 30 dag
klarowane masło - 1 łyżka
słodka śmietanka - 1 szklanka
sól, pieprz
cebula - 1 szt.
czosnek - 3 ząbki
białe wytrawne wino - 100 ml
Kotlety schabowe z sosem pieczarkowym

1. Plastry schabu rozbijamy. Wkładamy do miski, posypujemy pokrojoną w piórka cebulą i zalewamy mlekiem. Wstawiamy do lodówki i chłodzimy przez ok. 3 godziny.

2. Kotlety osączamy z mleka. Panierujemy w rozkłóconych jajkach wymieszanych z solą i pieprzem oraz w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor.

3. Sos: w rondelku rozgrzewamy masło, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojoną cebulę. Podsmażamy przez 2-3 minuty.Dodajemy obrane i pokrojone pieczarki, chwilę smażymy. Wlewamy śmietankę i wino. Doprawiamy. Dusimy, aż sos zgęstnieje. Polewamy mięso. Podajemy z ugotowanymi ziemniakami

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Krwawe muffinki z granatem

Deser nie tylko na przyjęcie w Halloween. Możemy je podać z innymi owocami i dowolnie udekorować. Składniki (na 12 szt.): mąka tortowa - 1 s...