sobota, 17 kwietnia 2021

Wytrawne muffiny z białą kiełbasą

Świetne na przekąskę, idealne nie tylko na Wielkanoc. Smaczne i szybkie w przygotowaniu.

Składniki (na 12 szt.) 

mąka pszenna typ 450 - 350 g
proszek do pieczenia - 2 łyżeczki 
majonez - 60 g
masło - 3 łyżki
jajka - 3 szt.
mleko - 230 ml
biała kiełbasa - 1 szt.
czerwona papryka - 1 szt.
cebula - 1 szt.
natka pietruszki - garść
sól, pieprz 
Wytrawne muffiny z białą kiełbasą

1. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy na maśle. Kiełbasę i paprykę kroimy w drobną kostkę, pietruszkę siekamy.

2. W misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, solą i pieprzem. Masło rozpuszczamy, studzimy. Mieszamy z mlekiem, jajkami oraz majonezem.

3. Suche składniki łączymy z mokrymi. Dodajemy cebulę, kiełbasę, paprykę i pietruszkę. 

4. Formę na muffinki wykładamy papilotkami. Napełniamy je ciastem do 3/4 wysokości. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 30 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Ciasto jogurtowe z kruszonką

Jogurtowe ciasto z owocami i kokosową kruszonką - idealne do popołudniowej kawy. Poza sezonem możemy użyć brzoskwiń w syropie i mrożonych bo...