Postna propozycja na danie z fasolą i kapustą. Dla koloru dodaję fasolę w dwóch kolorach.
Składniki (dla 3-4 osób):
1. Grzyby płuczemy, zalewamy niewielką ilością ciepłej wody na 8 godzin. Gotujemy je w tej samej wodzie do miękkości.
2. Kapustę płuczemy, siekamy i wkładamy do garnka, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Zalewamy 3/4 wody i gotujemy do miękkości.
3. Grzyby wyjmujemy z wywaru i drobno siekamy. Dodajemy do kapusty. Dodajemy wywar, w którym gotowaliśmy grzyby i gotujemy jeszcze przez chwilę.
4. Fasolę osączamy z zalewy i wsypujemy do kapusty. Dodajemy masło, mieszamy i gotujemy jeszcze 10 minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z ugotowanymi ziemniakami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz