sobota, 17 kwietnia 2021

Kapusta z fasolą

Postna propozycja na danie z fasolą i kapustą. Dla koloru dodaję fasolę w dwóch kolorach.

Składniki (dla 3-4 osób):

kapusta kiszona - 70 dag
suszone grzyby - kilka sztuk 
biała fasola - 1 puszka
czerwona fasola - 1 puszka
liście laurowe - 4 szt.
ziele angielskie - kilka ziaren
masło - 10 dag
sól, pieprz
Kapusta z fasolą

1. Grzyby płuczemy, zalewamy niewielką ilością ciepłej wody na 8 godzin. Gotujemy je w tej samej wodzie do miękkości. 

2. Kapustę płuczemy, siekamy i wkładamy do garnka, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Zalewamy 3/4 wody i gotujemy do miękkości. 

3. Grzyby wyjmujemy z wywaru i drobno siekamy. Dodajemy do kapusty. Dodajemy wywar, w którym gotowaliśmy grzyby i gotujemy jeszcze przez chwilę.

4. Fasolę osączamy z zalewy i wsypujemy do kapusty. Dodajemy masło, mieszamy i gotujemy jeszcze 10 minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z ugotowanymi ziemniakami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Krwawe muffinki z granatem

Deser nie tylko na przyjęcie w Halloween. Możemy je podać z innymi owocami i dowolnie udekorować. Składniki (na 12 szt.): mąka tortowa - 1 s...