Tradycyjny gulasz z szynki w nieco innym wydaniu.
Składniki (dla 3-4 osób):
szynka wieprzowa (lub z łopatki) - 1/2 kg
cebula - 1 szt.
liście laurowe - 3 szt.
sól, pieprz
słodka papryka
musztarda - 1 łyżka
margaryna do smażenia
mąka - 2 łyżki
śmietana - 2 łyżeczki
1. Szynkę kroimy w kawałki. Posypujemy solą, pieprzem oraz papryką. Odstawiamy na 20 minut.
2. Mięso rumienimy na margarynie, wlewamy dwie szklanki wody. Dusimy ok 40 min., na przemian podsmażając i wlewając wodę. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i liście laurowe. Gotujemy aż mięso zmięknie.
3. Śmietanę mieszamy z mąką, 3 łyżkami wody i musztardą. Powoli wlewamy do mięsa. Gotujemy aż powstanie gęsty sos. Podajemy z ziemniakami i surówką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz