sobota, 17 kwietnia 2021

Szynka w sosie musztardowym

 Tradycyjny gulasz z szynki w nieco innym wydaniu.

Składniki (dla 3-4 osób):

szynka wieprzowa (lub z łopatki) - 1/2 kg
cebula - 1 szt.
liście laurowe - 3 szt. 
sól, pieprz
słodka papryka 
musztarda - 1 łyżka
margaryna do smażenia
mąka - 2 łyżki
śmietana - 2 łyżeczki
Szynka w sosie musztardowym

1. Szynkę kroimy w kawałki. Posypujemy solą, pieprzem oraz papryką. Odstawiamy na 20 minut.

2. Mięso rumienimy na margarynie, wlewamy dwie szklanki wody. Dusimy ok 40 min., na przemian podsmażając i wlewając wodę. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i liście laurowe. Gotujemy aż mięso zmięknie.

3. Śmietanę mieszamy z mąką, 3 łyżkami wody i musztardą. Powoli wlewamy do mięsa. Gotujemy aż powstanie gęsty sos. Podajemy z ziemniakami i surówką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Krwawe muffinki z granatem

Deser nie tylko na przyjęcie w Halloween. Możemy je podać z innymi owocami i dowolnie udekorować. Składniki (na 12 szt.): mąka tortowa - 1 s...