Moja propozycja na aromatyczny rosół z młodych warzyw z dodatkiem lubczyku.
Składniki (dla 4-5 osób):
1. Marchewkę i pietruszkę myjemy i obieramy. Kroimy na mniejsze kawałki. Seler naciowy myjemy i kroimy na kawałki. Pora myjemy i kroimy na mniejsze części.
2. Cebulę obieramy, nacinamy i opalamy nad palnikiem. Warzywa wkładamy do garnka, dodajemy listki laurowe, lubczyk, ziele angielskie, sól, pieprz i oliwę. Zalewamy 2 litrami wody i gotujemy 2 godziny. W miarę potrzeby doprawiamy. Wyjmujemy warzywa, które możemy wykorzystać do innych celów.
3. Kawałek marchewki kroimy w plastry i wykrawamy z nich kwiatki. Do miseczek nakładamy po porcji makaronu. Zalewamy gorącym rosołem. Ozdabiamy kwiatkami z marchewek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz