piątek, 27 maja 2022

Wiosenny rosół z lubczykiem

 Moja propozycja na aromatyczny rosół z młodych warzyw z dodatkiem lubczyku. 

Składniki (dla 4-5 osób):

marchewka - 4 szt.
korzeń pietruszki - 2 szt. 
seler naciowy - 2 łodygi
cebula - 1 szt.
por - 1 szt.
lubczyk - 3 gałązki lub 1 łyżeczka suszonego
sól, pieprz
listki laurowe - 3 szt.
ziele angielskie - kilka ziaren
oliwa - 3 łyżki
ugotowany makaron  - 1 op. (u mnie Easter Pasta)
Wiosenny rosół z lubczykiem

1. Marchewkę i pietruszkę myjemy i obieramy. Kroimy na mniejsze kawałki. Seler naciowy myjemy i kroimy na kawałki. Pora myjemy i kroimy na mniejsze części.

2. Cebulę obieramy, nacinamy i opalamy nad palnikiem. Warzywa wkładamy do garnka, dodajemy listki laurowe, lubczyk,  ziele angielskie, sól, pieprz i oliwę. Zalewamy 2 litrami wody i gotujemy 2 godziny. W miarę potrzeby doprawiamy. Wyjmujemy warzywa, które możemy wykorzystać do innych celów.

3. Kawałek marchewki kroimy w plastry i wykrawamy z nich kwiatki. Do miseczek nakładamy po porcji makaronu. Zalewamy gorącym rosołem. Ozdabiamy kwiatkami z marchewek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Krwawe muffinki z granatem

Deser nie tylko na przyjęcie w Halloween. Możemy je podać z innymi owocami i dowolnie udekorować. Składniki (na 12 szt.): mąka tortowa - 1 s...