Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je napełniać dowolnym farszem. Dziś proponuję jajka faszerowane kaszą kuskus i pieczarkami. Mogą być ozdobą wielkanocnego stołu.
Składniki (na 12 szt.):
1. Jajka przekrawamy na pół, wyjmujemy żółtka i przekładamy je do miski.
2. Kaszę kuskus wyjmujemy z woreczka i wsypujemy do oddzielnego naczynia. Zalewamy gorącym bulionem i odstawić, aby napęczniała. Studzimy.
3. Pieczarki oczyszczamy i drobno kroimy. Obsmażamy na rozgrzany tłuszczu, osączamy. Dodajemy wraz z kaszą do miski z żółtkami. Doprawiamy solą, pieprzem i curry. Dokładnie mieszamy, rozdrabniając widelcem.
4. Farszem napełniamy połówki jajek, ozdabiamy papryką, natką i kiełkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz