czwartek, 26 maja 2022

Jajka faszerowane kaszą kuskus z pieczarkami

Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je napełniać dowolnym farszem. Dziś proponuję jajka faszerowane kaszą kuskus i pieczarkami. Mogą być ozdobą wielkanocnego stołu.

Składniki (na 12 szt.):

jajka ugotowane na twardo - 6 szt.
kasza kuskus - 1 woreczek 
pieczarki - 30 dag 
olej lub masło do smażenia
bulion - 1 szklanka
papryka czerwona - 1 szt. 
natka pietruszki
curry - 1 łyżeczka
sól, pieprz 
ulubione kiełki
Jajka faszerowane kaszą kuskus z pieczarkami

1. Jajka przekrawamy na pół, wyjmujemy żółtka i przekładamy je do miski. 

2. Kaszę kuskus wyjmujemy z woreczka i wsypujemy do oddzielnego naczynia. Zalewamy gorącym bulionem i odstawić, aby napęczniała. Studzimy.

3. Pieczarki oczyszczamy i drobno kroimy. Obsmażamy na rozgrzany tłuszczu, osączamy. Dodajemy wraz z kaszą do miski z żółtkami. Doprawiamy solą, pieprzem i curry. Dokładnie mieszamy, rozdrabniając widelcem. 

4. Farszem napełniamy połówki jajek, ozdabiamy papryką, natką i kiełkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Ciasto jogurtowe z kruszonką

Jogurtowe ciasto z owocami i kokosową kruszonką - idealne do popołudniowej kawy. Poza sezonem możemy użyć brzoskwiń w syropie i mrożonych bo...