czwartek, 26 maja 2022

Przekąski ze szpinakiem i jajkiem

 Przepis na szybkie przekąski nie tylko od święta.

Składniki (na 10 szt):  

Przekąski:

jajka - 2 szt.
majonez - 80g
posiekany koperek - 1 łyżka
mąka pszenna tortowa - 150g
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
czosnek - 2 ząbki
mała cebula - 1 szt.
groszek konserwowy - 1 mała puszka
garść świeżego szpinaku
kiełbasa - 10 dag
starty żółty ser - 20g
sól, pieprz
 
Zielony krem: 
groszek konserwowy - 1 mała puszka
starty żółty ser - 15g
cebula - 1 szt.
olej - 1 łyżeczka
sok z cytryny - 1 łyżeczka
majonez - 80g
sól, pieprz
 
Dodatkowo:
ulubione kiełki
jajka ugotowane na twardo - 3 szt.
Przekąski ze szpinakiem i jajkiem

1. Przygotowujemy zielony krem: wszystkie składniki miksujemy na gładką masę. Odstawiamy

2. Przygotowujemy przekąski: kiełbasę i czosnek drobno kroimy, dodajemy osączony groszek, posiekany szpinak i cebulę. Dokładnie mieszamy. Wbijamy jajka, dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wsypujemy starty ser i zieleninę. Doprawiamy solą i pieprzem. 

3. Masą napełniamy papilotki i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 25 minut.  Studzimy na kratce. Ozdabiamy zielonym kremem, cząstkami ugotowanych na twardo jajek i kiełkami. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Ciasto jogurtowe z kruszonką

Jogurtowe ciasto z owocami i kokosową kruszonką - idealne do popołudniowej kawy. Poza sezonem możemy użyć brzoskwiń w syropie i mrożonych bo...