piątek, 27 maja 2022

Mus czekoladowo-brzoskwiniowy

 Słodkie co-nieco dla miłośników owoców i czekolady.

Składniki (na 4 pucharki):

Mus brzoskwiniowy:

jogurt naturalny - 120 ml
brzoskwinie z syropu - 3 połówki 
syrop z brzoskwiń - 300 ml
galaretka brzoskwiniowa - 1 op.
 
Mus czekoladowy: 
białko kurze - 1 szt.
żółtko kurze - 1 szt.
śmietana 30% - 100 ml
ciemna czekolada - 70 g
masło - 10 g
cukier - 1 łyżka

Dodatkowo:
brzoskwinie do dekoracji
Mus czekoladowo-brzoskwiniowy

1. Przygotowujemy mus brzoskwiniowy: owoce oraz syrop podgrzewamy. Dodajemy galaretkę i mieszamy aż do jej rozpuszczenia. Studzimy. Dodajemy jogurt i wszystko dokładnie miksujemy. Wstawiamy do lodówki do lekkiego stężenia.

2. Przygotowujemy mus czekoladowy: masło rozpuszczamy wraz z czekoladą w kąpieli wodnej. Studzimy. Żółtko ubijamy z cukrem. Z białka ubijamy sztywną pianę. Osobno ubijamy śmietanę.  

3. Żółtko łączymy z czekoladą, dodajemy śmietanę a następnie pianę z białek. Całość delikatnie mieszamy. Porcje musu czekoladowego nakładamy na warstwę brzoskwiniową. Chłodzimy w lodówce. Przed podaniem ozdabiamy kawałkami brzoskwiń.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Krwawe muffinki z granatem

Deser nie tylko na przyjęcie w Halloween. Możemy je podać z innymi owocami i dowolnie udekorować. Składniki (na 12 szt.): mąka tortowa - 1 s...