czwartek, 26 maja 2022

Kurczak w stylu chińskim

 Szybka poprawa z kurczakiem, ryżem i warzywami w chińskim stylu.

Składniki (dla 3-4 osób):

filet z kurczaka - 500 g 
mąka ziemniaczana - 1 łyżka
czerwona papryka - 1 szt.
marchewka - 1 szt.
czosnek - 2 ząbki
kawałek imbiru
olej roślinny - 2 łyżki 
olej sezamowy - 1 łyżeczka
sól, pieprz
Sos:
ocet ryżowy - 3 łyżki 
sos sojowy - 5 łyżek
słodki sos chili - 2 łyżki
cukier - 1 łyżka
Dodatkowo:
ugotowany ryż
Kurczak w stylu chińskim

1. Filet myjemy i osuszamy. Posypujemy solą i pieprzem oraz mąką ziemniaczaną. Kroimy na niewielkie kawałki.

2. Paprykę i marchewką myjemy i kroimy w słupki. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Imbir ścieramy na tarce.

3. W miseczce mieszamy składniki sosu.

4. W woku lub na patelni rozgrzewamy olej i smażymy przygotowane warzywa przez ok. 4 minuty. Warzywa wyjmujemy, dokładamy nieco oleju i podsmażamy kurczaka na złoto. Z powrotem wkładamy warzywa i smażymy razem z mięsem przez ok. 3 minuty, cały czas mieszając. Dodajemy sos i podgrzewamy aż zgęstnieje.

5. Podajemy z ugotowanym ryżem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Ciasto jogurtowe z kruszonką

Jogurtowe ciasto z owocami i kokosową kruszonką - idealne do popołudniowej kawy. Poza sezonem możemy użyć brzoskwiń w syropie i mrożonych bo...