Choć na to nie wygląda, jest pyszny, orzeźwiający i mocno cytrynowy.
Składniki (dla 4-5 osób):
Spód:
herbatniki czekoladowe - 350 g
masło - 3 łyżki
Masa cytrynowa:
twaróg sernikowy - 750 g
galaretki cytrynowe - 2 op.
śmietana 30% - 250 ml
cukier ze skórką cytrynową - 1 op.
cukier puder - 2 łyżki
Wierzch:
kawałki gorzkiej czekolady z pomarańczą
galaretki cytrynowe - 2 op.
1. Herbatniki kruszymy. Masło rozpuszczamy na niewielkim ogniu i studzimy. Mieszamy z herbatnikami. Masą wykładamy dno tortownicy.
2. Masa cytrynowa: galaretki rozpuszczamy w 300 ml gorącej wody. Odstawiamy do lekkiego stężenia. Twaróg mieszamy z cukrem pudrem, cukrem ze skórką cytrynową i tężejącą galaretką.
3. Śmietankę ubijamy i mieszamy z masą twarogową. Wylewamy na spód herbatnikowy. Całość wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz