wtorek, 1 czerwca 2021

Sernik cytrynowy na zimno

 Choć na to nie wygląda, jest pyszny, orzeźwiający i mocno cytrynowy.

Składniki (dla 4-5 osób): 

Spód:
herbatniki czekoladowe - 350 g
masło - 3 łyżki 
Masa cytrynowa:
twaróg sernikowy  - 750 g
galaretki cytrynowe - 2 op.
śmietana 30% - 250 ml
cukier ze skórką cytrynową - 1 op.
cukier puder - 2 łyżki
Wierzch: 
kawałki gorzkiej czekolady z pomarańczą
galaretki cytrynowe - 2 op.
Sernik cytrynowy na zimno

1. Herbatniki kruszymy. Masło rozpuszczamy na niewielkim ogniu i studzimy. Mieszamy z herbatnikami. Masą wykładamy dno tortownicy.

2. Masa cytrynowa: galaretki rozpuszczamy w 300 ml gorącej wody. Odstawiamy do lekkiego stężenia. Twaróg mieszamy z cukrem pudrem, cukrem ze skórką cytrynową i tężejącą galaretką. 

3. Śmietankę ubijamy i mieszamy z masą twarogową. Wylewamy na spód herbatnikowy. Całość wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.

4. Pozostałe galaretki rozpuszczamy w 700 ml gorącej wody i odstawiamy do lekkiego stężenia. Na ciasto wykładamy połamaną czekoladę i zalewamy tężejącą galaretką. Chłodzimy w lodówce.

Sernik cytrynowy na zimno

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Krwawe muffinki z granatem

Deser nie tylko na przyjęcie w Halloween. Możemy je podać z innymi owocami i dowolnie udekorować. Składniki (na 12 szt.): mąka tortowa - 1 s...