Podana z ryżem jest bogatym źródłem białka.
Składniki (dla 3-4 osób):
ciecierzyca - 2 puszki
cebula - 2 szt.
czosnek - 3 ząbki
starty imbir - 1 łyżka
krojone pomidory - 1 puszka
mleko kokosowe - 1 puszka
mielona kolendra - 1 łyżeczka
kurkuma - 1/2 łyżeczki
curry - 1/2 łyżeczki
sól, pieprz
masło klarowane do smażenia
ugotowany ryż
1. Cebule i czosnek obieramy. Cebule kroimy w piórka, czosnek przeciskamy przez praskę. Smażymy na rozgrzanym maśle. Dodajemy imbir i chwilę dusimy. Wlewamy pomidory, doprawiamy kolendrą, kurkumą i curry.
2. Ciecierzycę osączamy, dodajemy do zupy razem z mlekiem kokosowym. Gotujemy na małym ogniu przez 15 minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z ugotowanym ryżem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz