wtorek, 1 czerwca 2021

Ciecierzyca w kokosie

 Podana z ryżem jest bogatym źródłem białka.

Składniki (dla 3-4 osób):

ciecierzyca - 2 puszki
cebula - 2 szt.
czosnek - 3 ząbki
starty imbir - 1 łyżka
krojone pomidory - 1 puszka
mleko kokosowe - 1 puszka
mielona kolendra - 1 łyżeczka
kurkuma - 1/2 łyżeczki
curry - 1/2 łyżeczki
sól, pieprz
masło klarowane do smażenia
ugotowany ryż 
Ciecierzyca w kokosie

1. Cebule i czosnek obieramy. Cebule kroimy w piórka, czosnek przeciskamy przez praskę. Smażymy na rozgrzanym maśle. Dodajemy imbir i chwilę dusimy. Wlewamy pomidory, doprawiamy kolendrą, kurkumą i curry.

2. Ciecierzycę osączamy, dodajemy do zupy razem z mlekiem kokosowym. Gotujemy na małym ogniu przez 15 minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z ugotowanym ryżem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Krwawe muffinki z granatem

Deser nie tylko na przyjęcie w Halloween. Możemy je podać z innymi owocami i dowolnie udekorować. Składniki (na 12 szt.): mąka tortowa - 1 s...