niedziela, 20 czerwca 2021

Zupa jajeczna

Pomysł na szybkie w przygotowaniu danie obiadowe.

Składniki (dla 3-4 osób): 

wędzona kiełbasa - 4 kawałki
jajka - 6 szt.
bulion drobiowy - 1,5 litra
wędzony boczek - 10 dag
ziemniaki - 5 szt.
majeranek
chrzan - 2 łyżki
liście laurowe - 2 szt.
ziele angielskie - kilka ziaren
sól, pieprz
posiekany koperek
Zupa jajeczna
1. Jajka gotujemy na twardo. Studzimy, obieramy i kroimy w ćwiartki.
2. Boczek kroimy w kostkę a kiełbasę w półplasterki. Boczek wytapiamy. Wkładamy kiełbasę, podsmażamy. Wlewamy bulion, wkładamy liście i ziele angielskie. Ziemniaki obieramy i kroimy w drobną kostkę. Dodajemy do zupy. Gotujemy 20 minut.
3. Dodajemy chrzan i jajka. Gotujemy jeszcze 10 minut. Doprawiamy majerankiem, solą i pieprzem. Na talerzu posypujemy koperkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Ciasto jogurtowe z kruszonką

Jogurtowe ciasto z owocami i kokosową kruszonką - idealne do popołudniowej kawy. Poza sezonem możemy użyć brzoskwiń w syropie i mrożonych bo...