niedziela, 20 czerwca 2021

Placki Fuczki

Alternatywa dla placków ziemniaczanych. Danie pochodzi z okolic Bieszczad i jest bardzo proste w przygotowaniu. Idealne na obiad lub kolację. Świetnie smakują z sosem czosnkowym.

Składniki (dla 3 - 4 osób):

Placki: 
kiszona kapusta - 0,5 kg
mąka żytnia - 250 g
mleko - 200 ml
jajko - 1 szt.
sól, pieprz
majeranek - 1 łyżeczka
kminek - 1 łyżeczka
cząber - 1 łyżeczka
olej do smażenia
 
Sos czosnkowy:
jogurt typu greckiego - 2 łyżki
majonez - 2 łyżki
czosnek - 2 ząbki
sól, pieprz 
Placki Fuczki

1. Sos czosnkowy: czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Jogurt mieszamy z majonezem oraz czosnkiem. Doprawiamy solą i pieprzem.
2.  Placki: w misce mieszamy przesianą mąkę z mlekiem i jajkiem. Dodajemy drobno pokrojoną kiszoną kapustę oraz przyprawy. Mieszamy do połączenia składników. Ciasto powinno mieć konsystencję podobną do tego na placki ziemniaczane. Jeśli jest zbyt gęste, dodajemy mleka.
3. Smażymy placki na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Podajemy z sosem czosnkowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Ciasto jogurtowe z kruszonką

Jogurtowe ciasto z owocami i kokosową kruszonką - idealne do popołudniowej kawy. Poza sezonem możemy użyć brzoskwiń w syropie i mrożonych bo...